Politická kaviareň
Diskusia 20 Krajina kabelárov Väčší formát

Bavme sa o čokoláde

Kto by nemal rád čokoládu? Väčšina zrejme uprednostní mliečnu, či orieškovú, ale tzv. fajnšmekri si pochutia na horkej. Kristína Kúdelová z denníka SME urobila rozhovor s jedným z takýchto „expertov“, Samim Elcilerom. Poučil nás o tom, kde je kvalita. Podľa neho hádam aj na Slovensku ľudia raz prídu na to, že Milka nie je čokoláda. Vo všeobecnosti sme pozadu a neuvedomujeme si, že „keďže je zisk na prvom mieste, v potravinách je málo kvalitných surovín.“

Zisk na prvom mieste však má aj iné dopady, o ktorých reč v „letnom rozhovore“ nebola. Pri produkcii čokolády sú ľudia nútení pracovať v podmienkach, aké by (zatiaľ) boli na Slovensku nepredstaviteľné. Nielen, že mzda je taká, že zaisťuje životnú úroveň pod hranicou chudoby, ale akékoľvek ďalšie sociálne a zdravotné štandardy, na aké sme u nás zvyknutí, sú nanajvýš ak sloganom medzinárodných inštitúcií predstierajúcich snahu o zlepšenie situácie. To samo o sebe je dosť zlé, avšak, ako na to poukazuje napríklad film Odvrátená strana čokolády, ničím neobvyklým nie ja ani využívanie detských otrokov pri produkcii tejto delikatesy.

Pre mnohých to azda nie je žiadna novinka, ale možno nie všetci čitatelia denníka SME vedia o praktikách, ktoré stoja za ich sladkými radosťami. Problémom je, že aj keď to ľudia vedia, príliš sa tým nezaoberajú, pretože sa o tom jednoducho nehovorí. Pár filmárov natočí dokumentárny film, Medzinárodná organizácia práce vydá štúdiu plnú štatistík, ale tieto informácie sa do médií nedostanú. Preto sa treba pýtať pani Kúdelovej, autorky rozhovoru, prečo sa o túto tému nezaujíma. Prečo nepoložila pánovi Elcilerovi otázku, odkiaľ pochádza jeho čokoláda? Či si je istý, že nezarába peniaze na práci detských otrokov? Prečo nedováža Fair Trade čokoládu? Ako sa mu spáva, pri pomyslení na týranie detí, ktoré možno pestujú práve jeho kakaové bôby? Čokoláda vraj „nepovzbudí ako káva,“ takže asi dobre.

O SME sa hovorí ako o mienkotvornom denníku. Aj jeho kritici zrejme budú súhlasiť, že v mnohom formuje otázky spoločenského života na Slovensku. Ak niekto môže ovplyvniť debatu pozitívnym smerom, je to práve tento denník. Začať sa dá kdekoľvek, napríklad aj v letnom rozhovore o čokoláde, ktorý nebude iba o jej chuti a hlúpych Slovákoch a Slovenkách konzumujúcich fialové kravy, ale aj o tom, v akých podmienkach žijú ľudia, ktorí túto krvou vykúpenú pochutinu produkujú.

Share |

Komentáre (5)

  • ptak 14.08.2013 12:32

    Panebože…

    Fair trade čokoláda?
    Američania pracujúci v McDonalde tiež z miezd nevyžijú… majú si preto spotrebitelia kupovať fair trade hamburgery?
    Fair trade je kapitalistický výmysel pre lepší pocit z nerovnosti a konzumu.

  • Jana 14.08.2013 22:31

    Chcem sa poďakovať aj za link k dokumentu “Dark side of chocolate”. Priznám sa, že som nevedela takmer nič o podmienkach pestovania kakaových bôbov na Pobreží Slonoviny, pretože som nad tým ani nikdy nepremýšľala… Škoda, že video má len vyše 127 tis. pozretí. Dnes večer však o jedno viac.

    K celej téme pripájam ďalšiu, myslím, že nepotrebuje žiadny komentár. Týka sa Medzinárodného Dohovoru o právach dieťaťa: http://www.amnestyusa.org/our-work/issues/children-s-rights/convention-on-the-rights-of-the-child
    Komu sa nechce čítať, podstatné je len táto jedna jediná veta: “The Convention on the Rights of the Child is the most widely accepted human rights treaty – of all the United Nations member states, only the United States and Somalia have not ratified it.”

  • Tomáš Profant 15.08.2013 11:27

    Niet za čo, Jana, som rád, že sa Vám film páčil.

  • AVANTIME 19.08.2013 17:46

    Tak je to na tomto svete ludia sa tvrdo pracuju aj za 1€ za den a aj na SK ked je v regione vysoka nezamestnanost ludia pracuju aj za menej ako 300€, ako napr. zarabam ja.

  • Mária 26.08.2013 7:44

    asi by mali na obale každej čokolády byť obrázky detí pri zbere bobov – ako na cigaretách…
    Obávam sa však, že ľudia sa nechcú dať zaťažovať problémamy (iných), často dokonca ani vlastnými ak by to od nich vyžadovalo nejakú aktivitu – moja dlhoročná skúsenosť…. alebo sa mýlim?

Pridaj komentár